Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne podarki dla najbliższych, a uwielbiacie obdarowywać innych własnoręcznie wykonanymi prezentami, mamy dla Was propozycję na samodzielne wykonanie woskowijki.
Woskowijka jest ekoalternatywą dla folii spożywczej i aluminiowej.
Można w nią zapakować sery, ryby, mięsa, warzywa, owoce. Przykryć miskę czy garnek, co zapewnia świeżość oraz to, że produkt spożywczy nie wyschnie.
Idealnie sprawdza się na kanapki dla dzieci do szkoły czy drugie śniadanie do pracy. Woskowijki po prostu nakładamy na miskę, a wosk pszczeli przyklei się do siebie lub pojemnika, uszczelniając jedzenie.
WOSKOWIJKA – PRZEPIS:
– 100g naturalnego wosku pszczelego
– 15ml oleju jojoba
Olej jojoba dodaje się po to, by dodać trochę elastyczności i przedłużyć trwałość owijki. Należy pamiętać o tym by nakładać cienką warstwę wosku. Zbyt grube nałożenie może skutkować tym, że wosk się wykruszy.
A więc do dzieła!