Wybierz filię:
Plac Pod Lipami 1; 3-3a ul. Obr. Westerplatte 10 ul. Gen. J. Hallera 28
slider_czujesz2
slider_wakacje_warsztaty
slajder szopki 07.2020
slider_akwarele
Kopia Miniaturka, a gra!
slider_dzien_ojca
fire-1441205_1920 Plac Pod Lipami 1; 3-3a

MAJÓWKA w wersji wege!

01.05.2020

Tegoroczna majówka, czy tego chcemy czy nie, będzie wyjątkowa. Raczej nie skończy się całonocnymi posiadówkami przy ognisku, zawodami w sąsiedzkim badmintonie czy trzydniowym wypadem w góry. Nic z tym nie zrobimy, więc iście stoicko trzeba się z tym pogodzić i wyciągnąć z tego długiego weekendu ile się da!
A jak już ta majówka odstaje od innych, to może iść na całość? Zagrać va banque i zrobić sobie domową majówkę w wersji wegańskiej?
Wegańskie i wegetariańskie a’la mięsne opcje to już nie tylko parówki sojowe i fasola. Łatwo dostępny seitan (otrzymywany z glutenu pszennego substytut mięsa), dobrej jakości tofu, tempeh (fermentowana soja, w konsystencji niezwykle podobne do mięsa) oraz odpowiednio dobrane przyprawy, które znajdziemy w każdym sklepie – te powszechnie już dostępne produkty i kilka wege trików pozwoli z łatwością zorganizować roślinną majówkę.
Mamy dla Was kilka przepisów, może skusicie się na którąś wersję? Ślijcie zdjęcia na wydarzenia.giszowiec@mdk.katowice.pl

 

WEGAŃSKI KEBAB Z ORZESZKOWYM SOSEM – czyli jak odczarować „papierowe” tofu!
Składniki:
-1/2 szklanki gładkiego, niesolonego masła orzechowego
-1/2 szklanki gorącej wody
-2 łyżki stołowe sosu sojowego
-2 łyżki japońskiego wina mirin (można znaleźć w Kuchniach Świata lub na allegro, ale można też zabrać się do tego sposobem! ;) łyżka cukru + łyżka wytrawnego białego wina (chodzi o balans między słodyczą a kwaskowatością)
-2 łyżeczki oleju sezamowego
-1/4 łyżki czerwonej papryki (proszek lub płatki)
-2 ząbki czosnku, posiekane
-opakowanie tofu (twardego!)
-czerwona papryka pokrojona w duże kawałki
-mała cukinia, pokrojona tak samo
-cebula, pokrojona tak samo
-200 gram pieczarek, pokrojone na połówki

Przygotowanie:
-namocz patyczki szaszłykowe w wodzie przez 20-30 minut
-połącz 7 pierwszych składników w dużej misce i mieszaj aż masło orzechowe rozpuści się w masie
-pokrojone w dużą kostkę tofu marynuj w zaprawie przez 20 minut
-nadziej patyczki tofu i warzywami
-grilluj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 7-10 minut lub na patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony
Przed podaniem posmaruj szaszłyki przygotowanym sosem. Gotowe!

Tofu-vegetable-kebabs

 

STEKI Z KALAFIORA W SOSIE BBQ czyli łatwo, szybko i przyjemnie!
Składniki:
-1 kalafior pokrojony w 2-centymetrowe plastry
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-sól, pieprz
-1/2 szklanki sosu barbeque (na końcu podam jak zrobić swoją wersję wege tego słynnego sosu!)

Przygotowanie:
-posmaruj oliwą obie strony plastrów kalafiora, posól, popieprz
-umieść plastry na rozgrzanej patelni grillowej i grilluj po 5 minut z każdej strony
-ściągnij plastry z patelni i posmaruj je sosem BBQ, następnie ponownie grilluj po 5 minut z każdej strony (możesz to także zrobić w 30 minut piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (obróć plastry po 15 minutach)

BBQ-Cauliflower-Steak-353x353

A co z tym słynnym sosem barbeque? Oto bardzo prosty przepis!
Składniki:
-1,5 szklanki koncentratu pomidorowego
-1/4 szklanki octu jabłkowego
-2 łyżki melasy (lub syropu klonowego)
-1/4 szklanki brązowego cukru
-2 łyżeczki soku z limonki (cytryna też się sprawdzi)
-1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka czosnku w proszku
-1 łyżeczka cebuli w proszku (sprawdzałam, mamy choćby z Prymatu! )
-szczypta kuminu
-szczyta pieprzu mielonego
-szczypta pieprzu cayenne (lub chilli)

Przygotowanie:
-umieść składniki w rondelku I dokładnie wymieszaj, zagotuj, po chwili zredukuj I gotuj na małym ogniu przez 20 minut – GOTOWE!

 

I na sam koniec wyjątkowa propozycja:

 

WEGAŃSKIE ŻEBERKA czyli wege grill na wypasie!
Składniki:
-1 szklanka sejtanu w proszku
-2 łyżki płatków drożdżowych
-1 łyżka wędzonej papryki w proszku
-2 łyżeczki cebuli w proszku
-1 łyżeczka czosnku w proszku
-świeżo zmielony pieprz
-3/4 szklanki bulionu (w każdym sklepie znajdziecie kostki rosołowe bez dodatku mięsa – przeczytajcie etykiety! :) )
-2 łyżki masła orzechowego
-1 łyżka sosu sojowego
-opcjonalnie, bo to trochę drogi (acz wydajny!) składnik: 1 łyżeczka dymu wędzarniczego w płynie (znajdziecie na allegro)
-1 szklanka sosu BBQ – oczywiście Waszego!

Przygotowanie:
-nagrzej piekarnik do 180 stopni, przygotuj naczynie żaroodporne, które wysmarujesz masłem bądź olejem
-w misce wymieszaj sejtan, drożdże, wędzoną paprykę, cebulę w proszku, czosnek w proszku i pieprz
-w drugiej misce wymieszaj razem bulion, masło orzechowe, płyn wędzarniczy, sos sojowy
-wlej składniki z drugiej miski do pierwszej (mokre do suchych) i wymieszaj aż konsystencja będzie przypominać miękkie, lejące ciasto – wyrabiaj je rękami przez 2-3 minuty
-przenieś mieszankę do naczynia żaroodpornego, tak aby całe zostało równomiernie przykryte, następnie przedziel ciasto nożem na mniejsze kawałki (3 x 3 cm)
-nie musisz rozdzielać wydzielonych kawałków – nacięcia zostały zrobione aby lepiej rozdzielić całość po ugrillowaniu
-włóż naczynie do nagrzanego piekarnika na 25 minut
-wyjmij „żeberka” i posmaruj je sosem BBQ – grilluj na średnim ogniu, na pokrytej niewielką ilością oleju patelni (6 minut po każdej stronie)
Gotowe! Możecie polać “żeberka” jeszcze większą ilością sosu :)

vegan-ribs-1-1024x612

P.S. Polecamy świetny sklep internetowy, w którym znajdziecie ogrom interesujących produktów wegańskich, wegetariańskich, ekologicznych, suplementujących i tak dalej i dalej!

https://biogo.pl/

Wege majówka została przygotowana w oparciu o materiały ze stron: joybauer.com, onegreenplanet.org, baked-in.com, veganosity.com

Newsletter:
NAJNOWSZY PROGRAM W FORMACIE PDF POBIERZ
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA COVID-19 SZOPKI 2018-2019 - plakat A2 OST na krzywe SENIORZY 2018-2019 - plakat nr 1 SLIDER - Termomodernizacja 2018